Marathonschema: traditioneel of modern

Je wilt dolgraag de marathon lopen, maar je weet niet waar je moet beginnen. Je gaat naar internet en je komt mega veel informatie tegen over de marathon. Ga je traditioneel trainen of ga je het op de meer moderne manier doen. Ga je voor een trainingsschema met lange duurlopen of ga je voor een marathonschema hartslag met korte duurlopen? Wat is het verschil en wat zijn de voor- en nadelen?

De meeste hardlopers die voor het eerst een marathon gaan lopen kiezen om traditioneel te gaan trainen. Dit is de meest gangbare manier waarbij je per week 3 tot 4 keer traint. De duurlopen die je vaak in het weekend doet nemen in afstand toe. Aan het begin van het schema doe je een duurloop van rond de 20 km en 3 weken voor de marathon doe je de laatste duurloop van ongeveer 35 km. Het idee hierbij is dat je lichaam went aan de de kilometers. Ook mentaal bereid je je voor op de afstand van de marathon. Om met dit schema te gaan trainen dien je een basisconditie te hebben van ongeveer 20 km. Het voordeel is vooral dat je mentaal weet wat er gaat komen. Het nadeel is dat dit trainingsschema erg blessuregevoelig is en dat de kans op overtraining aanwezig is.

Het marathonschema hartslag wordt steeds populairder onder hardlopers. Steeds meer lopers kiezen ervoor om met dit hardloopschema naar de marathon te trainen. Bij dit marathonschema doe je vier trainingen in de week. Twee trainingen daarvan doe je op hartslag. Op basis van een test die je voor de start van het schema doet wordt je marathonhartslag bepaald. En hiermee ga je heel gericht trainen. De duurlopen die je doet zijn nooit langer dan 14 km. De gedachte is dat je gerichte kilometers maakt en dat je je lichaam leert om op de juiste balans vetten/suikers te lopen. Zo dat je nooit in de gevarenzone komt en dat je de marathon optimaal (uit)loopt. Het voordeel bij dit marathonschema hartslag is dat je heel bewust en gericht aan het trainen bent, doordat je op basis van je hartslag traint. Het nadeel is dat je mentaal minder goed voorbereid doordat je maar tot 14 km traint. Dit is voor veel hardlopers toch een groot nadeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *